Brusseling guided tours

Fernand Léger

Fernand Léger is in Brussel en hij loont de moeite. Hij wil de moderne leefwereld grafisch verbeelden door mens en machine in verwante vormen te gieten. Alles en iedereen is verbonden door leidingen, buizen en tandwielen. Geluid ligt in kleurvlakken over de figuren heen. Léger heeft een meer statisch effect dan de Futuristen, bij wie het juist om beweging en versnelling gaat, maar hij werkt daardoor monumentaler. Meeslepend!

Mooie tentoonstelling in Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel, tot 3 juni 2018.

https://youtu.be/BgTLoeU-cys

Insecten proeven

In Sint-Gillis is een insectenkwekerij, waar maandelijks zo'n 400 kilo insecten worden geproduceerd om in België en in heel Europa te worden verkocht. Het is een start-up die gedragen wordt door veel jonge en enthousiaste vakmensen. Hun doel is het eten van insecten als voedingsalternatief te bevorderen. Twee miljard mensen eten insecten, zonder moeite. En bepaald niet uit armoe, het is een lekkernij! Insecten eten is trouwens veel efficiënter in de voedselketen.

Dat is een interessant gegeven, en het is goed dat met Brusselse, Belgische en Europa-subsidies zo'n idee van de grond komt. Het is even griezelen, maar dan wordt het toch vlug een spannende ontdekking. Little Food probeert eetgewoonten te veranderen door nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Daarop volgt de educatie. Veel scholen komen hier op bezoek en hun rondleiding is daarom erg interactief en uitdagend.

 

Voetgangerszone

Anspachlaan - met dank aan RVB

We hebben nu de grootste voetgangerszone van Europa, ná Venetië. Daarvoor heeft men o.a. een belangrijke verkeersader autovrij gemaakt, niet tot tevredenheid van winkeliers en hotels. Maar voor de bezoeker is het een feest. Wat een rust, wat een ruimte !  Omdat alles 'voorlopig' is en regelmatig gewijzigd wordt, zijn de GPS-systemen niet op de hoogte. Vervelend voor iemand die met eigen bus of auto komt. Maar Brussel weet goed: het voorlopige wordt vaak definitief.

De nieuwe situatie zorgt voor een betere verbinding tussen de oostkant en de westkant van de oude binnenstad. Om van de Beurs naar St. Katelijne te komen is nog maar één verkeersader een obstakel. Maar die is smaller en de verleiding van 'daarginds' is heel wat sterker. Brussel wordt aangenaam om te flaneren.

Winterpret - Plaisirs d'Hiver - Winter Wonders

Brussels Winter Wonders 2015-16

Winterpret is weer begonnen, zij het onder de dreiging van terreur. Toerisme is voor slecht nieuws zeer gevoelig, maar Brussel wil de buitenwereld graag tonen dat het geen broeinest van terrorisme is. Dus wordt er met mitrailleurs gezwaaid en met blauw licht geschitterd. Jammer voor het toerisme. De 'Kerstmarkt' (zo mag hij niet heten, neutraal is neutraal) heeft duidelijk minder klanten, maar daarom niet getreurd! Er is nu plaats voor iedereen. De verkopers blijven in hun hokjes en grijpen je niet vast. In de Beenhouwersstraat daarentegen lijkt men eerder wanhopig en lokt de klanten met nog meer ijver. De Grote Markt is prachtig verlicht, kom maar kijken !

Duesberg, een zeldzaam museum

Duesberg samples

Baron François Duesberg houdt een uiterst interessant museum open in Mons, waarin zijn hobby, sierkunst in Empire-stijl, bezichtigd kan worden. Doe het niet zonder gids, want de verhalen bij wat je ziet zijn het interessantst. De gids is gedreven en als dhr Duesberg aan het woord komt, is er geen houden meer aan. Wat een passie ! Ja, dit is sierkunst, versiering op klokken en lampen en schouwen en porselein... fantastisch vakmanschap. Vergelijk het met de beroemde eieren van Fabergé. 

Enkel iemand met veel geld en weinig smaak koopt dat, zo denken wij nu.  Een verguld prul blijft een prul, al is het nog zo duur. Dat oordeel moet je thuislaten. Hier zie je vakmanschap en plezier in het creëren. Evenveel liefde en vakmanschap is er bij de man die vond, kocht en herstelde: François Duesberg. Zijn echtgenote heeft er decennialang alles gepoetst en was er gastvrouw. Alles is in 100% conditie, het glanst daar in Mons !

 

http://www.duesberg.mons.be/events

Socialisme

Socialisme in Brussel ???
 
Betaalbare woningen, opleiding, gezondheid - grote thema's van de socialisten. Men vindt ze in de Marollen (wandeling 1). Ook in het centrum van de stad vinden we rode sporen: Karl Marx en zijn opvolgenrs (wandeling 2). En dan Sint Gillis! Lenin sprak er in het volkshuis en het volk zwoor dat het algemeen stemrecht zou krijgen (wandeling 3). 8uren-dag, recht en respect, solidariteit.... daar vechten we voor, kameraden !
Wij stellen deze drie wandelingen voor dankzij een goede samenwerking met Omnibus Omnia.

De Onbeminden

In het Groeningemuseum is nog tot 1 februari 2015 een heel bijzondere tentoonstelling te zien: De Onbeminden. In feite gaat het om schilderijen uit het depot die een ereplaatsje krijgen door ze te verbinden met Brugge, de haven en de kust. Kunstenares Ellen Harvey (*1967) uit New York doet het geniaal. Ze heeft op één wand satellietfoto's geplaatst van Brugge tot aan Zeebrugge. Al wat water is, is spiegel. Daar tegenover is een hele spiegelwand met vensters erin. Achter die vensters zie je stukken schilderij. Je moet heel dichtbij komen om het hele werk te ontdekken. Geniaal ! De spiegels maken het ruimtelijk. Elk schilderij wordt een detail, een verleden-tijd-opname, van wat er aan de overkant op de satellietfoto staat. 

Wie het niet zo op hedendaagse kunst heeft, zal hiervan genieten: verleden en heden, ruimte en tijd vallen samen. Magische ervaring!

Meer over de tentoonstelling...

Duitse Sporen in Brussel

Deutsche Spuren in Brüssel, Taverne Mühlbauer

In Brussel waren de Duitsers zeer aanwezig, al voor de Eerste Wereldoorlog. Zakelijk, politiek en cultureel. Een jonge koningin, biertuinen en wijnterrassen, Wagner en ondernemingen als Bosch, Siemens, AEG... toen Brussel nog brusselde (Jacques Brel) deden de Duitsers goed mee.

Kunstberg - Beurs - Brouckère. Een doorkijkje op een bijna totaal uitgewist verleden, want straten, producten en personen werden danig 'gerecycleerd'.

  • Nederlands
  • Deutsch